tiistai 31. joulukuuta 2013

Raksa - Tuomas Vimma

Minulla on maailman paras anoppi. Tekee ruokaa, keittää kahvit, lämmittää saunan ja kylmentää kaljat. Lisäksi hän ostaa kirjoja joululahjaksi. Sain Raksan muistaakseni pari vuotta sitten.

Tuomas Vimma on helsinkiläinen kirjailija, jolta on aikaisemmin julkaistu kirjat Helsinki 12, Toinen ja Gourmet. Vuonna 2011 ilmestynyt Raksa aloitti uuden trilogian keskittyen korjausrakentamisalan mädännäisyyteen. Vimma on itse kirjoittamisen lisäksi ollut ns. oikeissa töissä (hänen mielipiteensä, ei minun) korjausrakentamiseen erikoistuneessa firmassa. Miehen siis pitäisi tietää, mistä puhuu.

Olen itse ollut enemmän tai vähemmän rakennusalalla vuodesta 2008, jolloin aloitin orjakauppaan vuokratyövoimaan erikoistuneen yrityksen palveluksessa ylityöllistettynä ja alipalkattuna helsinkiläisenä rakennusapumiehenä. Olen nähnyt asioita, joita te ihmiset ette uskoisi. Eristysvillaa pinossa Stockmannin edustalla. Olen katsellut työvalojen kimaltelua pimeässä lähellä Kaisa-talon työmaaporttia. Kaikki nuo hetket katoavat aikaan, kuin tiesuola sateeseen.

http://www.adlibris.com/fi/

Faktat ovat ainakin pääpiirteissään Raksassa kohdallaan. Ammattislangia viljellään runsaalla kädellä, eikä kukaan säästy Vimman terävältä kynältä. Ja miksi säästyisikään? Kuten kirjassa käy hyvin ilmi, rakennusala on todellakin täynnä epärehellisiä ihmisiä, veronkiertoa, varkauksia, halpaa ulkomaista työvoimaa ja viinanjuontia. Kaikki perustuu hyvin yksinkertaiseen sääntöön: Kuseta kaikkia, mutta varo ettei sinua kuseteta.

Jottei aihe menisi liian synkäksi, täytyy mainita kuinka hauska kirja Raksa oikeasti on. Se on duunarille sopivan kevyttä luettavaa, täynnä herkullisia tilanteita ja värikästä kieltä sekä juonenkäänteiltään mukavan koukuttava. Päähenkilö Sami on koulutuksensa kesken jättänyt kolmikymppinen opistoinssi, joka päätyy töihin Hyperborea Constructions -nimiseen korjausrakennusfirmaan, jota Danika Stenhammar johtaa rautaisella otteella. TES lentää välillä sekajätelavalle, kun töitä aletaan tosissaan tekemään. Mukaan mahtuu päteviä duunareita ja näiden vastapainoksi täysin epäpäteviä sisustusarkkitehteja.

Nautin kirjasta suuresti, sillä se oli mukavaa lomalukemista ja aihekin sattui kohdalleen kuin Jallupullo perjantaina. Varsinkin päätön loppuratkaisu sai naurun kyyneleet silmiin. Huumorintajuni ei tosin ole sieltä hienostuneimmasta päästä... Kaiken kaikkiaan Raksa on mielestäni mainio teos. Jos rakennusala kiinnostaa aiheena, tämä kannattaa ehdottomasti lukea.

P.S. Hyvää uuttavuotta kaikille blogini lukijoille. Teille molemmille.


Kevyt ja huumoripitoinen romaani rakennusalan kiemuroista
4/5 Hyvä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti